Skip to content
Advertenties

Waarom hypochonders ook echt moeten oppassen voor hun gezondheid 

Ben je doodsbenauwd om een of andere nare ziekte op te lopen, dan zou je vrees zo maar eens bewaarheid kunnen worden. Mensen die zich continu zorgen maken over hun gezondheid zouden namelijk twee keer zoveel kans hebben op een hartaanval.

Angst is een bekende risicofactor voor hartziekten. Angst voor ziektes is daarbij niet anders. Mensen die aan deze angst lijden moeten dus ook serieus genomen worden en de juiste behandeling krijgen, vinden Noorse onderzoekers.

Veel mensen zijn wel in meer of mindere mate bang om ziek te worden. Er zijn twee typen mensen met ‘gezondheidsangst’: degenen die om de haverklap bij de dokter zitten, zich steeds laten testen en continu op internet zoeken naar ziektes. En degenen die juist alle contact met dokters en ziektes vermijden.

De onderzoekers bestudeerden ruim 7.000 patiënten binnen de Noorse Hordaland Gezondheidsstudie (HUSK) van wie zo’n 10 procent hypochondrische trekken had. De wetenschappers concludeerden dat degenen die heel bang waren om ziek te worden twee keer zo vaak hartziekten ontwikkelden als de rest.

Ze stelden daarnaast vast dat de veelvuldige tests en onderzoeken die hypochonders laten uitvoeren geen enkel positief effect hebben.In tegendeel, door het lichaam in een continue staat van hoge alertheid te brengen, beschadig je je gezondheid alleen maar, aldus de onderzoekers.

De hypochonders onder ons kunnen dus voor hun eigen gezondheid het beste proberen om van hun angst af te komen.

Bron: Waarom hypochonders ook echt moeten oppassen voor hun gezondheid | Wel.nl

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: