Skip to content
Advertenties

Zembla – ZEMBLA

ZEMBLA – De farma-methode –

Het omstreden kankervaccin

Ook de invoering van Gardasil, het vaccin tegen baarmoederhalskanker van Merck/MSD, wordt in de reportage tegen het licht gehouden door critici. In 2008 maakte Zembla een uitzending over de omstreden methodes van fabrikanten om de baarmoedervaccins op de markt te brengen: ‘Het omstreden kankervaccin’.

Prominente Nederlandse wetenschappers waarschuwden dat er te weinig bekend is over de langetermijneffecten van dit soort inentingen tegen baarmoederhalskanker en noemden het ‘een experiment’. Toch werd het vaccin Cervarix van producent GlaxoSmithKline in Nederland, net als in veel andere landen, opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma.

Ook in Spanje werd besloten alle meisjes te vaccineren, terwijl het één van de landen is waar baarmoederhalskanker het minst voorkomt. Daarom vinden honderden Spaanse wetenschappers het een onbegrijpelijke beslissing en protesteren ze hiertegen.

Hoogleraar Hernandez-Aguado was jarenlang directeur-generaal van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. “Wie bepaalt de wetenschappelijke agenda? De farmaceutische industrie. Dat constateerde ik bij het ministerie,” zei hij.

Kijk de uitzending ‘De farma-methode’ hier terug. http://ift.tt/1MFkuoU

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: