Skip to content
Advertenties

Hoogleraren: “De crisis was het gevolg van geldcreatie door de banken” -…

Hoogleraren: “De crisis was het gevolg van geldcreatie door de banken” –

De crisis was het gevolg van geldcreatie door de private banken. Dat schrijven hoogleraren milieukunde aan de Universiteit Utrecht Klaas van Egmond en Bert de Vries in NRC. Zij vinden dat alleen de overheid het recht moet hebben om geld te creëren.

Een aantal economen hebben gesteld dat een crisis als de huidige het gevolg is van het creëren van te veel geld door private banken. Als banken leningen en hypotheken verstrekken, brengen ze nieuw, (nog) niet bestaand geld in omloop.

Vooral na 1995 hebben Nederlandse banken op deze manier te veel geld gecreëerd. Dat heeft de spiraal van inflatie, lagere rente en hogere lonen, hypotheken en huizenprijzen in een piramidespel veranderd. Toen dat spel in 2008 eindigde sloeg de euforie om in rampspoed en moest de belastingbetaler tegen nooit eerder vertoonde bedragen de banken redden. NineForNews.nl http://ow.ly/MUGcd

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: